Spring naar content

STARTEN ALS ONDERNEMER TIJDENS CORONA

In juli 2020 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Een ongewone periode volgens velen, gezien de COVID-19 uitbraak begin dit jaar. “Vind je dit wel een slimme periode om te beginnen?”, “Heb je hier wel goed over nagedacht?”, “Denk je wel dat dit nu gaat lukken?” zijn vooral de vragen die ik vaak krijg te horen. Vragen waarvan ik onzeker van zou kunnen worden, maar dat wordt ik dus niet! Ik roep volmondig JA! op elke vraag want ik sta nog steeds elke dag volledig achter mijn besluit. Is het makkelijk? Dat zeg ik niet, het is altijd hard werken, maar dat betekent niet dat het niks kan worden!

WAAR HET VIER JAAR GELEDEN ALLEMAAL BEGON

Vier jaar geleden kriebelde bij mij het ondernemerschap al, maar ik wist nog niet zo goed wat ik dan precies wilde doen. Ik heb op het eerste gezicht een behoorlijk uiteenlopende CV, iets waar ik altijd trots op ben geweest, maar het maakte het voor mij ook wel lastig om te beslissen wat ik dan voor mezelf wilde gaan doen. Ik ben dus maar weer verder gegaan met een nieuwe functie in loondienst waar ik mezelf zeker wel verder heb ontwikkeld.

Afgelopen winter begon het ondernemerschap weer te kriebelen en riep ik “Hoe fijn zou het zijn als ik nu gewoon kon starten voor mezelf en anderen kon helpen met waar ik nu goed in ben!”. Maar ja, waar begin je dan en hoe stop je dat allemaal onder één soort dienst. Weer wist ik niet dus niet precies waar te beginnen.

Ondertussen kwam ik tijdens het online scrollen midden in de nacht de term Digital Nomads tegen: reizen en werken tegelijk. Iets wat me altijd al heeft aangetrokken en geïnspireerd. Ik hou van reizen, heb tenslotte ook Toerisme gestudeerd, dus hoe tof zou het zijn als je werken en reizen kan combineren?! Maar door de drukte van alledag heb ik dit toch weer naast me neergelegd en heb ik me weer volledig gefocust op mijn baan in loondienst. Stiekem was dit ook een stukje onzekerheid: het roer om gooien en gewoon gaan, maar hoe pak je zoiets dan aan wat denk je van de zekerheden die je hebt opgebouwd.

Ik merk als Millennial vooral dat je denkt aan een soort plaatje te moeten voldoen: succesvolle vaste baan, settelen, huisje boompje, beestje, financiële zekerheid opbouwen, etc. Dit leeft toch wel behoorlijk in mijn omgeving. Dit heeft mij alleen nooit echt getrokken. Mijn drijfveren zijn altijd al vrijheid & onafhankelijkheid geweest en dit heb ik afgelopen anderhalf jaar pas echt beseft. Het is daarom dus best een stap om die knopen door te hakken, gezien de mogelijke reacties van je omgeving. Alleen waarom maken we ons als Millennial hier zo druk om? Waarom doen we niet gewoon de dingen die onszelf echt gelukkig maken, ongeacht de mening van anderen? Het is tenslotte toch mijn leven? Makkelijker gezegd dan gedaan geef ik eerlijk toe…

WAT DE MOOISTE REIS VAN M’N LEVEN HAD MOETEN WORDEN…

Maar toch, precies met die gedachte en de juiste  timing kwam daar voor mij de mogelijkheid om 3 maanden te gaan reizen. Ik had besloten naar Australië, de Filipijnen en Thailand te gaan. Een reis die voor mij symbool stond voor de kracht en durf om deze knopen door te hakken, te gaan doen wat ik altijd al wilde en om die 2 belangrijkste drijfveren eens aan te spreken! Na mijn reis zou ik wel kijken waar ik erna weer aan de slag zou gaan in loondienst of misschien zou ik wel iets leuks vinden in het buitenland.

Super enthousiast was ik dat ik m’n enkele reis had geboekt en m’n globale planning had gemaakt,  de voorpret kon beginnen. Maar kort erna leek het al wel of het me niet echt werd gegund. Eerst Australië al onzeker i.v.m. de bosbranden, toen kwam de vulkaanuitbarsting op de Filipijnen en ondanks dat deze berichten steeds wat positiever werden en ik ervan overtuigd was dat ik zou gaan, kwam daar ook de COVID-19 uitbraak bij. Dan baal je behoorlijk kan ik je zeggen, en dat is nog zacht uitgedrukt.

Het was nog even afwachten, want het zag er nog gunstig uit richting Australië maar toen werd ook mijn vlucht geannuleerd en werden de maatregelen in Nederland ook al getroffen. Wat een mega zure domper op mijn plannen! Wanneer moet ik nu mijn reis gaan maken? Waar krijg ik ooit nog in loondienst 3 maanden vakantie? Spaargeld is leuk maar dat raakt ook een keer op als er niks binnenkomt. Je kan je voorstellen dat ik enorm baalde. Als “kers op de taart” had ik inmiddels mijn appartement ook nog eens onderverhuurd voor een periode van 5 maanden, die al was begonnen in maart…

EN NU?!?!

Ik accepteerde al snel dat ik er niet veel aan kon doen, ik had hier geen invloed op, dus dan de knop om en over tot de praktische zaken waar ik wel invloed op had: Waar ga ik verblijven? Gelukkig kon ik een maandje bij een vriendin terecht en erna waren mijn ouders zo lief om me voor 3 maanden weer in huis te nemen. Zeker even wennen na 15 jaar, maar uiteindelijk ook erg leuk en gezellig gehad en mega dankbaar voor! Met de ‘Sociale Lockdown’ werd dit natuurlijk nog een tandje intensiever dan normaal maar heb ik het toch als een hele mooie periode ervaren.

EN TOEN KWAM HET IDEE

In deze paar maanden heb ik alle tijd gehad om na te denken wat ik nu ging doen. Mijn eerste idee was om direct het vliegtuig te pakken, zodra de grenzen weer open gingen, maar ik merkte al snel dat dit nog wel even kon gaan duren. Door de sociale lockdown vond ik in deze periode ook heel veel rust, ben actiever gaan sporten en kwam snel tot nieuwe inzichten! Ik ben gaan solliciteren op diverse projectmanager functies en kwam ik weer die term Digital Nomad tegen. Weer werd ik getriggerd en nu had ik alle tijd om hier eens beter over na te gaan denken. Het was toch even flink worstelen voor mijn gevoel, drie fulltime werkweken ben ik er aan kwijt geweest, wat eigenlijk niks is, maar door de sociale lockdown voelde het veel langer en had ik ook fulltime de tijd om er over na te denken.

Was dit het teken dat ik zocht? Ik ben helemaal niet bijgelovig, daar ben ik veel te nuchter voor, ik denk vooral dat het gaat om je mindset en hoe je omgaat met onverwachte situaties, dat het het beste is als je altijd positief vooruit kijkt en dat je kansen ziet en vooral benut!

Vervolgens hard gaan werken aan mijn specialisatie en toen ineens werd me veel duidelijk. Ik heb dan wel een kleurrijke CV maar alle functies die ik heb gehad en werkzaamheden die daarbij hoorden dragen allemaal bij aan een goed georganiseerd bedrijf. Alle ervaring die ik heb opgedaan – van sales, gast- en klantgerichtheid tot marketing, financiële & personele administratie tot personeelsmanagement & coaching en dus eigenlijk de gehele bedrijfsvoering- kan ik nu bundelen en samen met een flinke dosis passie kwijt in m’n bedrijf en ik wordt er heel blij van als ik andere startup ondernemers verder kan helpen door een sterk team te vormen en samen successen te behalen.

VRIJHEID & ONAFHANKELIJKHEID

Nu ik eindelijk voor mezelf ben begonnen ervaar ik nu al de vrijheid & onafhankelijkheid waar ik altijd al naar heb gestreefd. Mijn doel is om uiteindelijk ook locatie-onafhankelijk te gaan werken, zodat ik alsnog van mooie reizen kan gaan genieten die ik altijd al heb willen maken, en ik hoop op den duur ook in het buitenland mooie samenwerkingen aan te kunnen gaan.

De redenen dat ik dus op de meest gestelde vragen volmondig ja roep zijn voor mij vrij duidelijk: Is het ooit een perfecte timing om te beginnen? Nee, er is altijd wel iets, ik vind dat het vooral met je mindset te maken heeft en kansen zien en dus benutten. Onzekerheid speelt hierin een belangrijke rol. Het niet durven nemen van stappen met wat meer risico. Maar heeft het echt risico’s? Het ergste dat kan gebeuren is dat het niet lukt en dat ik terug in loondienst zou moeten. Nou als dat alles is, wat heb ik dan te verliezen? Precies, helemaal niks.

Ik heb juist alle tijd gehad om fulltime aan mijn bedrijf te werken gedurende de laatste 2 á 3 maanden voordat ik live ben gegaan per juli. En dat zonder echt afgeleid te zijn door alledaagse dingen, beter kon eigenlijk niet.

Daarnaast hebben we in deze periode allemaal wel gemerkt dat online veel meer mogelijk is dan we eerst dachten. Thuiswerken, zoom vergaderingen, sollicitaties en online vrijdagmiddagborrels, ga zo maar door. Hier liggen wat mij betreft dus ook zeker nog meer kansen, ideaal gezien mijn locatie-onafhankelijke ambities.

Natuurlijk zijn er ook veel bedrijven echt hard geraakt. Zo ook ondernemers in mijn eigen kenniskring, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar ook zij hebben de knop omgezet en zijn nieuwe kansen gaan benutten, met succes! Ook zijn er bedrijven die van Corona weinig tot niks merken of bedrijven die nu juist meer tijd hebben om zich op bepaalde taken te focussen die normaal onderop de stapel zouden liggen. Taken die ook zeker belangrijk zijn voor het verdere voortbestaan van je bedrijf.

DE EERSTE MAAND ALS ONDERNEMER

Loopt het nu al storm met m’n bedrijf? Nee hoor daar ben ik heel eerlijk over, het is tenslotte ook nog eens vakantieperiode, maar ik laat mezelf overal zien, vertel m’n verhaal en ben mijn netwerk al flink aan het uitbreiden. Ik heb als start een mooie workshop mogen geven over Groeien naar meer Vrijheid als Ondernemer bij Business Coach Breda welke met succes is ontvangen en sinds m’n start in juli wordt ik dan ook veel benaderd door verschillende ondernemers in verschillende branches. En ik heb al aardig wat mooie opdrachten waar ik voorstellen voor aan het maken ben en wat potentiële gesprekken gepland staan, nu nog ff hard werken om deze opdrachten ook definitief te maken na alle zomervakanties! Ik heb er alle vertrouwen in dat ik hiervan een succes ga maken en ik ben zeer tevreden en vooral elke dag trots en mega blij dat ik deze keuze heb gemaakt.

Heb je dus de droom, wens of ambitie om voor jezelf te beginnen? Maar twijfel je of je het wel moet doen? Of het nu wel de juiste timing is? Of er wel iemand op jou en je product of dienst zit te wachten? Volgens mij heb ik wel duidelijk gemaakt dat je zo’n stap altijd kunt nemen, als je maar in jezelf gelooft en er volledig voor gaat! Vergt het discipline? Jazeker heel veel, dat merk ik zelf dagelijks, maar als je geen discipline hebt wordt ondernemen best lastig. Ik ben er van overtuigd dat als je iets heel graag wilt je er alles aan kan en zal doen om het tot een succes te maken!

It’s all about the Mindset!